Yannick Tregaro – En mästartränare

Yannick Tregaro är en fransk-holländsk höjdhoppstränare från Rannebergen utanför Göteborg. Tregaro föddes den 26 e mars 1978 och var redan som barn en talangfull friidrottare. När Tregaro var så ung som 18 år placerade han 10 a i junior-världsmästerskapen i friidrott 1996. Tregaro valde att ägna majoriteten av hans karriär inom friidrott till att träna andra. Han har tränat cirka 35 friidrottare, av dessa är bland annat Kajsa Bergqvist, Linus Thörnblad och Emma Green några av de mest framgångsrika. Tregaro skrev en bok, Hopp och Kärlek, där han bland annat skriver om sina idéer om träning. Idag arbetar Tregaro som tränare för klubben Örgryte IS från Göteborg.

Kajsa Bergqvist, Sveriges mest framgångsrika kvinnliga höjdhoppare, har varit tränat av Yannick Tregaro. Kajsa var född i Sollentuna den 12 e oktober 1976 och har sedan en tidig ålder visat stort intresse för sport. Efter att fått coaching från Tregaro vann Bergqvist bland annat vann guld i världsmästerskapen i höjdhopp 2005 i Helsingfors, Finland när hon hoppade 2.02 meter. I samma mästerskap vann Emma Green, en annan av Tregaros elever och för övrigt hans före detta hustru, bronsmedalj.

Linus Thörnblad är ännu en framgångsrik friidrottare som blivit tränad av Yannick Tregaro. Thörnblad har med hjälp av Tregaros coaching bland annat vunnit silvermedalj i europamästerskapen i Birmingham 2007 och brons i världsmästerskapen i Moskva 2006. Thörnblad började tävla i höjdhopp vid 16 års ålder då hans personbästa var 2.06 meter vilket efter Tregaros coaching höjdes till 2.38 meter. Träningen tog slut när Thörnblad valde att avsluta sin karriär inom höjdhopp på grund av skador och klinisk depression.

Trestegshopparen Christian Olsson har även blivit tränad av Yannick Tregaro. Innan detta tränades han av Viljo Nousiainen som gick bort 1999 varefter Tregaro tog över. Olsson har bland annat vunnit guld i OS i Aten 2012 och i världsmästerskapen i Paris 2003. Olsson personbästa i trestegshopp är 17,83 meter inomhus och 17,79 meter utomhus. Christian Olsson har även hoppat 2.28 meter när han tävlade i höjdhopp respektive 7,71 meter i längdhopp.

Yannick Tregaro tränade även svenska Emma Green som han senare gifte sig med. Efter det att Tregaro tränat Green till många stora event som sommar OS 2012 i London och världsmästerskapen i friidrott 2005 i Helsingfors meddelade paret att dem skulle genomgå en skilsmässa under 2014. Emma Green driver numera en blogg med samma namn som henne själv där man bland annat kan läsa om hennes tankar och idéer om friidrott.

Efter att Yannick Tregaros motståndare och kollega Patrik Sjöberg öppnat upp om sexuella trakasserier gjorde Tregaro detsamma. Bägge berättar att de blev sexuellt ofredade av deras gemensamma tränare och Sjöbergs styvfar, Viljo Nousiainen. Sjöberg skrev om detta i sin självbiografi Det du inte såg år 2011 och senare samma år valde Tregaro att kliva fram och berätta om sina upplevelser med Nousiainen. Då Nousiainen avled år 1999 och inte var vid liv när Tregaro och Sjöberg steg fram och berättade om hans övergrepp fick detta konsekvensen att Viljo Nousiainens gångväg i Göteborg bytt namn till friidrottens gångväg.