Patrik Sjöberg och Yannick Tregaros mörka historia

Höjdhoppslegenderna Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro delar en mörk historia. Båda var som unga pojkar tränade av Viljo Nousiainen, en känd friidrottstränare, något som slutade mycket tragiskt för dem bägge. Nouisainen sexuellt ofredade nämligen de unga Sjöberg och Tregaro. Detta var okänt för allmänheten fram tills det av Sjöberg öppnade upp om händelserna i sin bok Det du inte såg (2011).

Patrik Sjöberg berättar till Dagens Nyheter att huvudanledningen till att han skrev sin bok var att sprida historien om vad som hände honom och många andra unga pojkar. Sjöberg berättar att han inte ville sätta dit Nousiainen utan ville sprida historien för att väcka uppmärksamhet om att det sker sexuella övergrepp i bland annat friidrottsbranschen. Han berättar även att han önskar att han hade haft modet att dela med sig av sin historia innan Viljo Nousiainen avled i 1999.

Efter att Sjöberg trätt fram och berättat om sin mörka historia vågade hans kollega Yannick Tregaro kliva fram och berätta om sina liknande upplevelser. När Nousiainen avled var det 21 årige Yannick Tregaro som tog över hans plats som Örgryte IS friidrottstränare. Tregaro berättar till Sveriges Radio att han inte vågat berätta om händelserna förrän nu då han skämts och känt en viss skuld för vad som hänt, något han insett inte stämde när han blev äldre.

Ett annat av Viljo Nousiainens offer, Christian Skaar Thomassen, har uttryckt oro över det faktum att ingen vuxen uppfattat vad som pågick fastän signalerna var mycket tydliga. Nousiainen brukade tvinga unga pojkar att byta om framför honom och dessutom tafsa på dem. Han hade alltid några favoriter, dessa byttes ut när det kom yngre pojkar att favorisera berättar Skaar Thomassen.

Några av de sexuella brotten Sjöberg berättar om i sin bok är att Nousiainen hade onanerat åt honom och rakat hans könsorgan medan han sov. Sjöberg berättar hur Nousiainen ville “kontrollera kvalitén” på Patriks sperma genom att onanera åt honom. Nousiainen hade dessutom gett Sjöberg sömnmedel för att kunna raka hans könsorgan när han sov.

Sjöberg skriver även om hur han sett ett sammanband mellan alla Nousiainens offer. Det var barn som kom från svåra hemförhållanden som det var lätt att vinna kärlek från med hjälp av presenter och uppmärksamhet. Själv hade Sjöberg separerade föräldrar och hade minimal till ingen kontakt med sin pappa var plats i hemmet ersattes med alkoholister.

Yannick Tregaro berättar till P1 att hans problem med Viljo Nousiainen började i 13-årsåldern när Tregaro började få problem hemma med sina föräldrar. Han berättade att Nousiainen fanns där för honom när hans egna föräldrar inte kunde det, något oskyldigt som utvecklades till sexuella övergrepp.

Problemen blev så extrema att Tregaro kände sig befriad när Nousiainen gick bort. Tregaro berättar till P1 att han till och med tror att Nousiainen gick bort på grund av att “han mår så dåligt på grund av att han har denna sjuka [sexuella] läggning”. Yannick Tregaro hittade Nousiainen på golvet i sitt hem avliden efter att ett bråck på kroppspulsådern i magen brustit.