Sverige är en riktig friidrottsnation på stora mästerskap

Sverige har sedan många år tillbaka utmärkt sig inom friidrott. Vi har skickat folk att delta i alla möjliga tävlingar från OS till VM till EM och nästan alltid tar dessa individer med sig en medalj hem. Med duktiga friidrottare som bland annat Carolina Klüft och Stefan Holm har Sverige lyckats vinna många prestigefyllda friidrottstävlingar genom tiderna.

Sverige deltog för första gången i dem olympiska spelen år 1896 och har sedan dess deltagit i alla spel exkluderat sommar OS 1904. Sverige var värdland för OS år 1912 och är tillsammans med Finland det enda landet som tagit hem medaljer varje år dem deltagit. Sverige rankar som det land med tionde flest sommar-OS medaljer med hela 494 sådana. 145 av dess är guld, 170 är silver och 179 är bronsmedaljer. När det kommer till vinter OS är Sverige ännu högre rankade då dem med sina 144 medaljer har sjunde flest medaljer av alla länder som deltagit.

I sommar OS är den sport Sverige tagit hem flest medaljer från brottning, mer exakt 86 sådana varav 28 är guld. Nästan lika duktiga som i brottning är vi i friidrott där svenskar har tagit hem 81 medaljer av vilka 19 är guldmedaljer. Sverige ligger på en tolfte plats i beräkningen av totala friidrottsvinster sedan OS grundades.

Det första världsmästerskapet i friidrott spelades år 1983 i Helsingfors, Finland. Sedan dess har femton tävlingar utförts varav en tog plats i Göteborg. Sedan 1983 har Sverige vunnit 15 medaljer i VM varav sju av dessa var guld. Sverige ligger 24 i den totala beräkningen av VM medaljer vunna genom tiderna.

I Europamästerskapen rankar Sverige som tia i den sammanlagda poängräkningen. Europamästerskapen (EM) har tagit plats i Sverige två gånger, först i Stockholm 1958 och sedan i Göteborg 2006. I Europamästerskapen har Sverige vunnit 28 guldmedaljer och 107 medaljer sammanlagt.

Sveriges främsta friidrottare är enligt många Patrik Sjöberg. Höjdhopparen Sjöberg har vunnit guld i bland annat världsmästerskapen, inomhusvärldsmästerskapen och inomhus Europamästerskapen. Patrik Sjöberg har ett rekord på hela 2.42 meter. Sven Nylander är en annan svensk friidrotts ikon. Nylander är en svensk häckare som deltagit bland annat OS och VM. Sven van Europacupen i England 1994.

Kajsa Bergqvist är en svensk höjdhoppare som sitter på världsrekordet i höjdhopp inomhus, ett rekord hon slog i Tyskland 2003 då hon hoppade 2.08 meter. Under slutet av 90 talet och i början av det nya decenniet var Kajsa en av Sveriges bästa höjdhoppare då hon tog hem medalj på medalj inkluderat sådana från VM och OS. Bergqvist uppmärksammades och hyllades nyligen mycket i sociala medier då hon kom ut som bisexuell.

Stefan Holm är ännu en svensk friidrottare som tagit hem prestigefyllda titlar och medaljer. Holm vann guld i höjdhopp i OS i Aten 2004 när han hoppade 2.36 meter. Förutom sin utstående insats i OS har Holm tagit hem fyra guldmedaljer från världsmästerskapen inomhus. Holm slog sitt utomhusrekord på 2.37 meter 2008 Aten och sitt inomhusrekord på 2.40 meter 2005 i Europamästerskapen.