Höjdhoppets historia och nuvarande rekord

Idag är friidrottsgrenen höjdhopp en mycket populär sport över hela världen. Som namnet föreslår går höjdhopp ut på att hoppa högst. Deltagarna i en tävling hoppar över en stång som gradvis blir högre upp och landar på en landningsmatta på andra sidan. Misslyckas en deltagare med att hoppa över stången och i stället slår ner den tre gånger är omgången förlorad. Vinnaren av en tävling är självklart den deltagare som lyckats hoppa över det högsta hindret.

Den första dokumenterade moderna höjdhoppstävlingen tog plats i Skottland på 1800-talet. I slutet av 1800 talet började mer moderna hopptekniker utvecklas och sporten togs på allt mer allvar. Ett viktigt namn inom höjdhoppets historia är Michael Sweeney som uppfann tekniken “Eastern Cutoff”. Eastern Cut-off tekniken fungerar på så vis att tävlanden närmar sig hindret diagonalt och kastar ett ben över stången i taget i en sax-liknande rörelse. När man utför denna teknik bör ryggen ligga platt längst hindret. Med denna teknik slog han det dåvarande världsrekordet på 1.97 meter år 1895.

George Horine är ett annat nämnvärt namn i höjdhoppets historia. Amerikanen slog världsrekord år 1912 när han hoppade 2.01 meter med hjälp av sin teknik “The Western Roll”. När en tävlande utför “The Western Roll” närmar denne sig hindret diagonalt och använder ett ben för att ta fart medans det andra benet kastas upp mot stången för att dra med sig resten av kroppen. Denna teknik användes mycket under OS i Berlin 1936 när Cornelius Johnsson tog hem guld med sitt hopp på 2.03 meter.

En annan populär höjdhopparteknik som utvecklades under 1900-talet är den så kallade grensla-tekniken. Denna teknik börjar på samma sätt som Western Roll, men istället för de sax-liknande rörelserna roterar tävlanden magen runt stolpen för att sedan landa på landningsmattor. Charles Dumas var mycket framgångsrik med användningen av denna teknik och blev därför den första mannen att hoppa högre än 7 amerikanska feet (213 meter).

Många av dagens rekord är slagna med hjälp av Fosbury Flop-tekniken som uppfanns av Dick Fosbury. För att utföra en Fosbury Flop måste tävlanden kasta sig över hindret med huvud före, något som på den tiden var mycket nytänkande. Bland annat använde svenske Stefan Holm och Patrik Sjöberg denna teknik för att slå sina rekord.

Idag är det den kubanske Javier Sotomayor som sitter hemma med världsrekordet i höjdhopp. Sotomayor har de tre bästa höjdhopp resultaten någonsin, det absolut bästa resultatet är på 2.45 meter följt av 2.44 meter och 2.43 meter. Tätt efter Sotomayor rankar Mutaz Essa Barshim från Qatar med ett rekord på 2.43 meter. Sverigerekordet hålls av Patrik Sjöberg som år 1987 hoppade 2.42 meter när han tävlade på hemmaplan i Stockholm.

I höjdhopp för damer är det bulgariske Stefka Kostadinova som håller rekordet på 2.09 meter, ett rekord hon slog i Rom 1987. Efter kostadinova följer svenska Kajsa Bergqvist med sitt rekord på 2.08 meter vilket hon slog i Arnstadt 2006. Inom den professionella höjdhoppsvärlden pratar man ofta om “Women’s Two Meters Club” vilken alla kvinnor som hoppat två meter och högre placerar i. Utöver Kostadinova och Bergkvist är några av kvinnorna i denna klubb Blanca Vlašić från Kroatien och Heike Henkel från Tyskland.