Kajsa Bergqvist, Patrik Sjöberg & Stefan Holm

Sverige har länge varit ett riktigt friidrottsland. Många svenska friidrottare har fått riktiga karriärer inom sporten och vissa har till och med vunnit medaljer i stora tävlingar som OS och VM. Av alla dessa briljanta idrottare kan det argumenteras att endast tre personer som har haft det lilla extra som krävs för att bli Sveriges främsta friidrottare, nämligen Kajsa Bergqvist, Patrik Sjöberg och Stefan Holm.

Kajsa Bergqvist är 40 år och föddes i Stockholm. Bergqvist har sedan hon var liten haft ett stort intresse för sport och tävlade i friidrott fram tills det att hon gick i pension 2007. En av hennes bästa resultat var i Tyskland 2006 när hon hoppade 2.08 meter i tävlingen Hochsprung mit Musik. Detta är än idag världsrekordet för kvinnor inomhus. Bergqvist håller även rekord för högsta utomhushopp bland kvinnor i Sverige. Även detta rekordet slog hon i Tyskland i tävlingen Internationales Hochsprung-meeting Eberstadt där hon hoppade 2.06 meter.

Under vintern 2011 kom Bergqvist ut som bisexuell efter att tidigare samma år skiljt sig med sin före detta make Måns Herngren. Hon talade ut om detta i tidningen QX där hon sa “Lika lesbisk som jag känner mig idag, lika heterosexuell kände jag mig när jag var ihop med Måns. Men när jag blir gammal och jag ser tillbaka på mitt liv så kanske man kan se att jag är bisexuell.” Bergqvist möttes med mycket positiv kritik efter att hon kommit ut.

Patrik Sjöberg är inte bara Sveriges bästa höjdhoppare utan även Europas. Den 30 juni 1987 slog han sitt rekord på hela 2.42 meter, ett rekord som än idag är oslaget i hela Europa. Sjöbergs toppresultat var även världsrekord fram tills det att kubanske Javier Sotomayor slog detta åttonde september året därpå. Under sin karriär har Sjöberg lyckats vinna tre OS medaljer, Silver i Los Angeles 1984, brons i Seoul 1988 och ännu ett silver i Barcelona 1992.

Patrik skrev en självbiografi år 2011 i vilken Sjöberg berättade att han blev sexuellt ofredad av Viljo Nousiainen, hans tränare och styvfar. Detta uppmärksammades mycket i nyheterna och i andra medier. Efter att Sjöberg steg fram och pratade om sina upplevelser följde Yannick Tregaro hans exempel och erkände att även han blivit sexuellt ofredad av Nousiainen.

Stefan Holm är ännu en berömd friidrottare från Sverige. Den 40-årige Stefan Holm från Värmland är såväl som en av Sveriges bästa höjdhoppare som OS guldmedaljör. 2003 vann Holm silver i världsmästerskapen i Paris, Frankrike efter att ha hoppat 2.32 meter. Under sommar OS 2004 i Aten, Grekland vann Holm sitt första och enda OS guld när han hoppade 2.36 meter.

Under mars 2017 har Holm uppmärksammats mycket i tidningar och andra nyhetskällor då han stämt bensinföretaget ST1 på 200 000 kronor efter att de använd klipp från hans OS-guld i Aten i en reklam utan tillstånd. Holm berättar till Aftonbladet att han känt sig mycket kränkt efter incidenten och att ST1 absolut inte är ett företag han skulle valt att samarbeta med.